Logo

Team    
Xerbutri

Verlaten   
gebouwen

Borschemich

X

Borschemich

Info

In de urbex wereld was het dorp Otzenrath legendarisch. Geïnspireerd door een wandeltocht van Diggelfjoer ben ik in 2007 gaan fietsen rond Jülich, bij de verlaten papierfabriek bij het oude dorp Inden. Onder de indruk van de zwaarbewaakte fabriek, de baggermachines en het grote gat in de grond ben ik een tijd van plan geweest hier terug te keren. Tussen 2013 en 2016 ben ik verschillende keren terug geweest om het proces van de afbraak te fotograferen.
Ik vind het in dit geval extra zwaar. Zoals een bewoner op zijn rolluik heeft geschreven: We zijn geen apen in de dierentuin, we worden verdreven! Bij veel andere gebouwen is het proces geleidelijk, net als in een mensenleven. Een gebouw sterft langzaam, eerst gaan de zaken slechter, dan gaat het bedrijf failliet en vervalt het gebouw langzaam totdat mens of natuur ingrijpt en er niet meer dan een hoop stenen overblijft. In dit geval worden gebouwen uitgemoord, er is weinig romantisch aan. Het is eerder confronterend. Door onze verslaving aan fossiele brandstoffen worden mensen van hun geboortegrond verdreven. Prachtige kerken, kastelen, goed onderhouden woningen en winkels, alles wordt met de grond gelijk gemaakt.
Borschemich was een dorp met ongeveer 700 inwoners. Het team heeft dit dorp in september 2013, juli 2015 en juli 2016 bezocht voor de fotoreportage. Echt urban exploren is lastig omdat er veel bewaking is en de gebouwen goed worden dichtgetimmerd. Er is continu een kat- en muisspel tussen bewaking en inbrekers gaande.

Historie

In Borschemich is een villa uit de Romeinse tijd gevonden, de plek was dus al lang bewoond. De plaats wordt in 898 voor het eerst in documenten genoemd. Er was in Borschemich een landgoed van het riddergeslacht von Birsmich van 1239 tot 1400, waarna het landgoed tot 1837 in addelijk bezit bleef. Historische gebouwen zijn het Haus Paland, een waterslot uit 1600, de Sint Maartenskerk uit 1906, het Sint Jozefsklooster uit 1688 en de pastorie uit 1837. In 2006 werd begonnen met de Umsiedlung, het verplaatsen van de bewoners naar Neu-Borschemich. In 2013, tijdens ons eerste bezoek, woonden er nog maar 88 mensen. In 2016 zijn de laatste woningen van het dorp gesloopt.

Rating5

Bouwjaar: 898
Verlaten: 2015
Bezocht door TX: 2015
Gesloopt: 2016

Picture Preview

Klik op een foto om naar de fotogalerij te gaan