Logo

Team    
Xerbutri

Verlaten   
gebouwen

Zollverein

X

Zollverein

Info

Lang geleden ontdekt op Google earth. In 2008 bezocht en in 2012 terug geweest. Het is tegenwoordig een toeristische attractie. Ik vind dit een zeer goed voorbeeld voor het behoud van industrieel erfgoed, vele landen, gemeentes of provincies zouden hier een voorbeeld aan kunnen nemen. Je kunt hier op je eigen houtje rondstruinen en er is een goede mix van restauratie, behoud en herontwikkeling.

Historie

In 1845 werden hier de eerste boringen gedaan naar steenkool. De boringen waren een succes. In 1848 werd begonnen met de constructie van een schacht die in 1851 in gebruik werd genomen.
De hoofdschacht op het terrein is in 1932 gebouwd.
In 1957 werd een fabriek voor cokes gebouwd op het terrein.
In de jaren 70 ging het steeds slechter, dus werd er een verbond gesloten met de mijn Holland. In 1982 werd er een verbond gesloten met de mijn Nordstern 5 kilometer verderop. Er werd een 5 kilometer lange verbindingsgang aangelegd en de mijn werd verbonden met zollverein. Zo kon het voortbestaan van de mijn nog vier jaar worden opgerekt. In 1986 werd de winning van steenkool gestopt. De Cokes fabriek bleef in gebruik tot 1993. Een verkoop van de fabriek aan de Chinezen ketste af.
Hiermee begon een nieuw tijdperk voor het terrein met de vele fabrieken. De stichting behoud voor de industrie cultuur ging zich bemoeien met het terrein. In 1998 werden ze officieel eigenaar en de renovatie werken konden beginnen. Het terrein werd omgebouwd tot een toeristisch centrum, met ruimte voor onderwijs, tentoonstellingen enzovoort. In 2000 werd het terrein door de Duitse overheid tot monument verklaard. In 2001 kwam het op de Unesco werelderfgoed lijst te staan. Zo zie je maar wat er kan gebeuren als je een terrein met fabrieken niet tegen de vlakte gooit.

Rating4

Bouwjaar: 1848
Verlaten: 1993
Bezocht door TX: 2008
Hergebruik: 1998

Picture Preview

Klik op een foto om naar de fotogalerij te gaan

Picture Preview

Klik op een foto om naar de fotogalerij te gaan