Logo

Team    
Xerbutri

Verlaten   
gebouwen

Ruïne Wensburg

X

Ruïne Wensburg

Info

IWe kwamen deze locatie per toeval tegen. We waren op zoek naar een slaapplek, maar door races op de Nurburgring was het vreselijk druk en daar rond in de buurt waren geen geschikte plekken om te wildkamperen. Overal borden verboden te wildkamperen en nergens plekken om de tent verstopt op te zetten. Bovendien het oorverdovend lawaai van de 24-uursrace. Wel vet om te zien trouwens, die auto's in de nacht.
Maar goed diep in de nacht kwamen we aan in dit dal en hebben de tent langs een landbouwweggetje opgezet. 's Ochtends gingen we ons wassen in de beek en zagen we boven de bomen een bouwvallig pannendak uitsteken. We keken elkaar aan, daar moeten we naar toe! Dus hebben we de spullen ingepakt en zijn er in een rechte lijn heen gelopen. Dat betekende dwars door een modderig weiland, over een snelstromende beek en dwars door het bos, recht tegen de berghellingop. Dat was best gaaf. Bovenaan troffen we een ruïne aan met een mooie woontoren. We hebben daar rondgelopen en wat foto's gemaakt. De burcht is leuk en de tocht er naar toe was een avontuur. Het verhaal is mooier dan de locatie.

Historie

Aan de hand van de architectuur wordt het bouwjaar eind dertiende eeuw of begin veertiende eeuw geschat. Vanaf 1506 tot de 17e eeuw woonde hier de heren Von Orsbeck. In 1633 werd de burcht verwoest door Spaanse troepen tijdens de Dertigjarige oorlog.
In 1831 werd het landgoed en de burcht gekocht door Karl Theodor Risch, wijnhandelaar. In de jaren hierna zijn de woongebouwen en de buitenste ringmuur afgebroken. Via erven kwam de burcht en het landgoed aan de gezusters Scheib. Begin twintigste eeuw zijn de woontoren en de binnenringmuren gerenoveerd. De burcht kreeg daarbij zijn huidige vorm. Zij verkochten het landgoed en de burcht aan de familie Kramer, die het landgoed nog steeds in bezit heeft. Deze heeft de woontoren verder verbouwd. In 1926 werden plannen gemaakt voor een grote verbouwing van de ruïne tot jachtslot of zelfs een comfortabele woning. De kosten voor het aanleggen van een weg naar het kasteel waren te hoog, dus bleef de ruïne onaangetast. Enige kilometers verder realiseerde Kramer een jachtslot. Niet lang hierna moet de burcht in onbruik zijn geraakt. De zeven meter hoge muren en houten poorten hebben plunderaars lang tegen weten te houden, maar in 1986 werd er voor het eerst een nieuwsbericht geschreven over de stenenroof en plundering van de oude burcht. Het gebouw staat dus al zeker langer dan derig jaar leeg.

Rating2

Bouwjaar: 1400
Verlaten: 1930s
Bezocht door TX: 2012
Gesloopt: -

Picture Preview

Klik op een foto om naar de fotogalerij te gaan

Picture Preview

Klik op een foto om naar de fotogalerij te gaan