Logo

Team    
Xerbutri

Verlaten   
gebouwen

Alpenfort Gondran

X

Alpenfort Gondran

Info

We hebben deze locatie bezocht in juni 2010. De locatie ligt op een hoogte van 2450 meter. Dit is de hoogste verlaten locatie die we als team hebben bezocht.
Als je in Frankrijk militaire domeinen wilt bezoeken moet je wel weten dat de Fransen niet kinderachtig zijn als je opgepakt wordt. Een nacht in de cel zitten is eerder regel als uitzondering. Als ze iets van gevonden munitie of andere voorwerpen bij je aantreffen valt de boete nog hoger uit en als je niet direct betaalt dan nemen ze je auto/goederen in beslag. Wees gewaarschuwd!! Het beleid is zo streng omdat het bezoeken van deze plaatsen erg gevaarlijk is.

Historie

In 1870 verklaarde de Franse keizer de oorlog aan Pruissen. Een onverstandige zet van de keizer, want Frankrijk werd binnen een jaar door de Duitsers verslagen en compleet vernederd. Zodra de laatste Duitser het land uit was werd een commissie aangesteld die herhaling moest voorkomen. De verdediging van de landsgrenzen en kust werd goed onder de loep genomen. Een commissie onder Generaal Séré de Rivières stelde een plan op. Langs de gehele Franse grens en bij belangrijke plaatsen (bijv. Parijs, Nice, Toulon en Lyon) werden nieuwe forten gebouwd.
Langs de Italiaanse grens was de verdediging al relatief goed geregeld. Door de Alpen was het gebied moeilijk toegankelijk en Vauban had de belangrijkste passen al met forten verdedigd. De forten van Vauban konden echter niet op tegen de vuurkracht van nieuwe artillerie. Séré de Rivières had op deze punten nieuwe forten voorzien en had op sommige plaatsen ook diepte in de verdedigingslinie gebracht door een serie forten tien kilometer achter de frontlijn te bouwen.
Achter de forten van Infernet en Janus werd een nieuwe linie ontworpen, de positie van de Gondrans. Deze bestaat uit twee infantrieposities, een fort en een redoute en diverse barakken over een lengte van ongeveer twee kilometer. De redoute is in 1875 gebouwd, het fort van 1876 tot 1881. Van 1883 tot 1885 werden nieuwe explosieven geïntroduceerd voor de artillerie. Deze explosieven bliezen stenen forten met gemak aan stukken. Het fort van Gondran werd in tegenstelling tot Infernet wel verbeterd.
De linie werd voortdurend gemoderniseerd, van 1887 tot 1914 werd de linie steeds bijgewekrt tot de stand der technologie. In 1933 ging de positie deel uitmaken van de Maginot-Alpenlinie. De Alpen hadden een lage prioriteit, het bouwseizoen was kort en het terrein moeilijk begaanbaar. Echt opschieten met de bouw van nieuwe werken deed het dus niet. Uiteindelijk zijn enkele posities en een nieuwe kazemat Gondran E voltooid.
In juni 1940 zag het forst zijn eerste actie. De leider van Italië, Mussolini, had op 11 juni 1940 de oorlog verklaard aan Frankrijk. De Franse grens werd bewaakt door twee korpsen Franse alpentroepen. Reguliere troepen vochten tegen de Duitse invasie, en de overige Franse alpentroepen waren in Noorwegen om tegen de Duitsers te vechten. Mussolini zette twee legers in tegen de Fransen. De Italiaanse legers waren numeriek veruit in de meerderheid, maar waren slecht uitgerust. Mussolini wilde een paar duizend doden en wat schermutselingen zodat hij ook wat te eisen had aan de onderhandelingstafel bij de overgave van het door de Duitsers onder de voet gelopen Frankrijk. Aan het front bij fort Infernet hadden de Italianen in 1898 het Fort Chaberton gebouwd, op 3100 meter hoogte het hoogste en machtigste fort van Europa. Op 17 juni 1940 opent het fort Chaberton vuur op de Franse forten. Vooral Janus krijgt het zwaar te verduren met tot 900 granaten per dag. Veel effect heeft het vuur echter niet, naast wat oppervlakkige schade moet in Janus overgeschakeld worden op noodstroom. Om het fort Chaberton uit te schakelen wordt oud marine-geschut uit de eerste wereldoorlog aangerukt. Dit geschut wordt op de flank achter de forten van Infernet en Gondran gepositioneerd, uit het zicht van de Italianen. Het fort Janus zorgt voor de observaties. Op 21 juni werden door het vuur van de oude artillerie vijf van de acht geschutkoepels van fort Chaberton uitgeschakeld. Op de 23e opende het fort pas weer het vuur, waarna de Fransen ook het vuur weer openden. Op de 25e juni, de dag van de wapenstilstand waren zes van de acht geschutskoepels van het machtigste fort van europa uitgeschakeld door verouderde Franse artillerie. Twee Italiaanse legers waren succesvol tegengehouden door een handjevoel specialistische Franse troepen. Ter vergelijking: Op de 25e waren de Duitse troepen reeds opgetrokken tot de Rhone-vallei, vlak achter de Alpenlinie.
In augustus 1944 worden er rondom de forten weer gevechten geleverd. De Amerikanen en Fransen trekken op richting de fortenlinie vanuit Frankrijk. De stad is op 24 augustus geëvacueerd en de Duitsers verschansen zich in de forten en op de berghellingen. Op 4 september worden de hooggelegen forten Gondran en Infernet door de Fransen veroverd, maar de laaggelegen forten blijven nog een aantal dagen in handen van de Duitsers. Eind september ligt het front bij de Italiaanse grens, maar het weer is vanaf oktober in de Alpen te slecht voor gevechtsacties. Het fort Chaberton wordt door de Duitsers weer gevechtsklaar gemaakt en blijft tot april 1945 vuren op de Franse stellingen. In april 1945 wordt het rustig als na het lenteoffensief de Duitsers deze regio van de alpen uit gejaagd worden.
Vanaf 1940 maakt de positie van Gondran deel uit van de Maginot-linie en de grotere werken en barakken blijven officieel in gebruik tot 1991. Officieel nooit verlaten zijn dit nog steeds militaire gebouwen. In de praktijk staan de meeste gebouwen al meer dan 50 jaar leeg.

Rating5

Bouwjaar: 1875
Verlaten: -
Bezocht door TX: 2010
Gesloopt: -
Hergebruik: -

Picture Preview

Klik op een foto om naar de fotogalerij te gaan

Picture Preview

Klik op een foto om naar de fotogalerij te gaan