Logo

Team    
Xerbutri

Verlaten   
gebouwen

Alpenfort Infernet

X

Alpenfort Infernet

Info

We hebben deze locatie bezocht in juni 2010. De locatie ligt op een hoogte van 2100 tot 2300 meter. Na het fort van Gondran is één van de hoogste verlaten locaties die we als team hebben bezocht.
Als je in Frankrijk militaire domeinen wilt bezoeken moet je wel weten dat de Fransen niet kinderachtig zijn als je opgepakt wordt. Een nacht in de cel zitten is eerder regel als uitzondering. Als ze iets van gevonden munitie of andere voorwerpen bij je aantreffen valt de boete nog hoger uit en als je niet direct betaalt dan nemen ze je auto/goederen in beslag. Wees gewaarschuwd!! Het beleid is zo streng omdat het bezoeken van deze plaatsen erg gevaarlijk is.

Historie

In 1870 verklaarde de Franse keizer de oorlog aan Pruissen. Een onverstandige zet van de keizer, want Frankrijk werd binnen een jaar door de Duitsers verslagen en compleet vernederd. Zodra de laatste Duitser het land uit was werd een commissie aangesteld die herhaling moest voorkomen. De verdediging van de landsgrenzen en kust werd goed onder de loep genomen. Een commissie onder Generaal Séré de Rivières stelde een plan op. Langs de gehele Franse grens en bij belangrijke plaatsen (bijv. Parijs, Nice, Toulon en Lyon) werden nieuwe forten gebouwd.
Langs de Italiaanse grens was de verdediging al relatief goed geregeld. Door de Alpen was het gebied moeilijk toegankelijk en Vauban had de belangrijkste passen al met forten verdedigd. De forten van Vauban konden echter niet op tegen de vuurkracht van nieuwe artillerie. Séré de Rivi&egrvae;res had op deze punten nieuwe forten voorzien en had op sommige plaatsen ook diepte in de verdedigingslinie gebracht door een serie forten tien kilometer achter de frontlijn te bouwen.
Het fort van Infernet werd van 1876-1878 met stenen gebouwd. De bergtop werd geëgaliseerd, dit veroorzaakte een aantal lawines in het gebied. Van 1883 tot 1885 werden nieuwe explosieven geïntroduceerd voor de artillerie. Deze explosieven bliezen stenen forten met gemak aan stukken. Het fort van Infernet was dus eigenlijk al verouderd voordat het goed in gebruik was genomen.
Het fort werd wel verbeterd, in 1890-1891 werd een magazijn gebouwd voor het buskruit. Het magazijn bestaat uit tunnels en kamers die in de berg uitgehakt zijn. Het fort is daarna niet meer aangepast, in 1914 is er mobiele artillerie verwijderd en waren er nog maar 14 stuks aanwezig. De artillerie staat opgesteld in de blote lucht en kan geen kant op bovenop een fort. Na 1914 door vliegtuigen en nieuwe ver-dragende artillerie is dit fort-concept zwaar verouderd en daarom wordt het fort niet gemoderniseerd.
In juni 1940 kwam het fort voor het eerst in actie. De leider van Italië, Mussolini, had op 11 juni 1940 de oorlog verklaard aan Frankrijk. De Franse grens werd bewaakt door twee korpsen Franse alpentroepen. Reguliere troepen vochten tegen de Duitse invasie, en de overige Franse alpentroepen waren in Noorwegen om tegen de Duitsers te vechten. Mussolini zette twee legers in tegen de Fransen. De Italiaanse legers waren numeriek veruit in de meerderheid, maar waren slecht uitgerust. Mussolini wilde een paar duizend doden en wat schermutselingen zodat hij ook wat te eisen had aan de onderhandelingstafel bij de overgave van het door de Duitsers onder de voet gelopen Frankrijk. Aan het front bij fort Infernet hadden de Italianen in 1898 het Fort Chaberton gebouwd, op 3100 meter hoogte het hoogste en machtigste fort van Europa. Op 17 juni 1940 opent het fort Chaberton vuur op de Franse forten. Vooral Janus krijgt het zwaar te verduren met tot 900 granaten per dag. Veel effect heeft het vuur echter niet, naast wat oppervlakkige schade moet in Janus overgeschakeld worden op noodstroom. Om het fort uit te schakelen wordt oud marine-geschut uit de eerste wereldoorlog aangerukt. Dit geschut wordt op de flank achter de forten van Infernet en Gondran gepositioneerd, uit het zicht van de italianen. Het fort Janus zorgt voor de observaties. Op 21 juni werden door het vuur van de oude artillerie vijf van de acht geschutkoepels van fort Chaberton uitgeschakeld. Op de 23e opende het fort pas weer het vuur, waarna de Fransen ook het vuur weer openden. Op de 25e juni, de dag van de wapenstilstand waren zes van de acht geschutskoepels van het machtigste fort van europa uitgeschakeld door verouderde Franse artillerie. Twee Italiaanse legers waren succesvol tegengehouden door een handjevoel specialistische Franse troepen. Ter vergelijking: Op de 25e waren de Duitse troepen reeds opgetrokken tot de Rhone-vallei, vlak achter de Alpenlinie.
In augustus 1944 worden er rondom de forten weer gevechten geleverd. De Amerikanen en Fransen trekken op richting de fortenlinie vanuit Frankrijk. De stad is op 24 augustus geëvacueerd en de Duitsers verschansen zich in de forten en op de berghellingen. Op 4 september worden de hooggelegen forten Gondran en Infernet door de Fransen veroverd, maar de laaggelegen forten blijven nog een aantal dagen in handen van de Duitsers. Eind september ligt het front bij de Italiaanse grens, maar het weer is vanaf oktober in de Alpen te slecht voor gevechtsacties. Het fort Chaberton wordt door de Duitsers weer gevechtsklaar gemaakt en blijft tot april 1945 vuren op de Franse stellingen. In april 1945 wordt het rustig als na het lenteoffensief de Duitsers deze regio van de alpen uit gejaagd worden.
Vanaf 1940 maakt de Alpenlinie deel uit van de Maginot-linie en de grotere werken en barakken blijven officieel in gebruik tot 1991. Officieel nooit verlaten zijn dit nog steeds militaire gebouwen. In de praktijk staan de meeste gebouwen al meer dan 50 jaar leeg.

Rating5

Bouwjaar: 1876
Verlaten: -
Bezocht door TX: 2010
Gesloopt: -
Hergebruik: -

Picture Preview

Klik op een foto om naar de fotogalerij te gaan