Logo

Team    
Xerbutri

Verlaten   
gebouwen

Fort de Meuse

X

Fort de Meuse

Info

Deze locatie hebben we voor het eerst bezocht in 2002. Een deel van het team is er zelfs al veel eerder geweest. In 2009 zijn we terug gegaan om foto's te maken. Er was in die tijd wel het een en ander veranderd. Het is een supergaaf fort, vooral vanwege alle ondergrondse tunnels.
Als je in Frankrijk militaire domeinen wilt bezoeken moet je wel weten dat de Fransen niet kinderachtig zijn als je opgepakt wordt. Een nacht in de cel zitten is eerder regel als uitzondering. Als ze iets van gevonden munitie of andere voorwerpen bij je aantreffen valt de boete nog hoger uit en als je niet direct betaalt dan nemen ze je auto/goederen in beslag. Wees gewaarschuwd!! Het beleid is zo streng omdat het bezoeken van deze plaatsen erg gevaarlijk is.

Historie

Na de verloren oorlog tegen Pruissen moest Frankrijk de gebieden Elzas en Lorraine aan Duitsland afstaan. De verdedigingslijn Thionville-Metz-Epinal kwam daarmee voor een groot deel ook in Duitse handen. De grens lag dus compleet open. Om herhaling te voorkomen moest er een nieuwe verdedigingslijn worden gebouwd. Generaal Séré de Rivières stelde een plan op. Langs de gehele Franse grens werden nieuwe forten gebouwd. Ook kwamen er twee belangrijke nieuwe linies tussen Verdun en Toul en tussen Epinal en Belfort.
Tussen Verdun en Toul werden de natuurlijke hoogvlakten van de Maas gebruikt. Het fort dat we bezocht hebben maakt deel uit van deze linie en werd in 1880 opgeleverd. In 1914 kwam het fort in de frontlinie te liggen. Mede door de ondersteunende rol van de forten kon de Duitse opmars hier al snel worden tegengehouden. In het kader van de travaux 17 (vanaf 1916) werden de onderaardse gangen van het fort sterk uitgebreid. Het einde van de oorlog in 1918 betekende ook het einde van dit fort. Elzas en Lorraine werden weer overgedragen aan Frankrijk. Langs de \"nieuwe\" grens met Duitsland werd de Maginot linie gebouwd. De forten van Séré werden daardoor niet meer nodig.
In de jaren 90 werd het fort populair bij een Duitse motorclub, die er illegaal grote feesten hield. Hierdoor heeft het fort grote schade opgelopen. Tegenwoordig is de toegang tot het fort netjes dichtgemetseld. Het fort is nog steeds in het bezit van het leger.

Rating5

Bouwjaar: 1880
Verlaten: -
Bezocht door TX: 2009
Gesloopt: -
Hergebruik: -

Picture Preview

Klik op een foto om naar de fotogalerij te gaan

Picture Preview

Klik op een foto om naar de fotogalerij te gaan