Logo

Team    
Xerbutri

Verlaten   
gebouwen

Fort 4 Antwerpen

X

Fort 4 Antwerpen

Info

Het plan om de Brialmont forten te bezoeken hebben we al sinds halverwege jaren negentig. Antwerpen heeft heel veel andere interessante locaties, waarvan wij het vermoeden hadden dat deze eerder gesloopt zouden worden. In 2013 heb ik het plan opgepakt om een aantal van deze forten te bezoeken, waaronder de schanzen Zestien en Schilde, en Forten 3, 4 en 8. Fort 4 is bijzonder omdat het goed behouden en al geruime tijd monument is. Het fort is vrij bezoekbaar.

Historie

Met als enige bondgenoot Groot Brittanië had Belgi&emul; het gevaar om van drie kanten aangevallen te worden. Vanwege het kleine veldleger werd gekozen voor een gering aantal gefortificeerde steden. Antwerpen werd daarbij aangewezen als de Militaire hoofdstad: Het Nationaal Reduit. Dit was de plek waar men zich op terug wilde trekken en wachten op Engelse hulp.
In 1859 werd door Brialmont de Groote omwalling voorgesteld, met een wal en acht vooruitgeschoven forten. In 1860 begon met de bouw van Fort 3 en in 1864 was de gehele stelling klaar. Slechts zes jaar later bleken de Duitsers Parijs van zeven kilometer afstand te kunnen beschieten en waren de Forten, gebouwd voor 80 miljoen Frank, alweer nutteloos.
De forten werden aangepast op de artillerie ontwikkelingen voor zover mogelijk en betaalbaar. In 1890 volgde toepassing van dikker beton en in 1907 werd de gehele stelling gemoderniseerd. In 1911-1912 kreeg Fort 4 een extra laag beton.
In de Eerste Wereldoorlog werd het fort op 8 oktober onder vuur genomen. Er was een voltreffer op een batterij op het terreplein en het Belgische leger verliet daarop het fort. Het Engelse leger nam de verdediging over. Op 10 oktober 1914 viel de stelling Antwerpen.
In 1924 eindigde de militaire verdedigingsfunctie van Fort 4. In de tweede wereldoorlog is het fort door de Duitsers in gebruik genomen als opslag. Het fort is daarom verschillende keren gebombardeerd.
Na de tweede wereldoorlog bleef het fort in gebruik als opslag voor het Belgische leger tot 1999. In 1984 werd het fort een monument. In 2000 werd de sleutel overgedragen naar de stad Mortsel.

Rating4

Bouwjaar: 1860
Verlaten: 1999
Bezocht door TX: 2013
Hergebruik: 2000

Picture Preview

Klik op een foto om naar de fotogalerij te gaan

Picture Preview

Klik op een foto om naar de fotogalerij te gaan