Logo

Team    
Xerbutri

Verlaten   
gebouwen

Fort 3 Antwerpen

X

Fort 3 Antwerpen

Info

Het plan om de Brialmont forten te bezoeken hebben we al sinds halverwege jaren negentig. Antwerpen heeft heel veel andere interessante locaties, waarvan wij het vermoeden hadden dat deze eerder gesloopt zouden worden. In 2013 heb ik het plan opgepakt om een aantal van deze forten te bezoeken, waaronder de schanzen Zestien en Schilde, en Forten 3, 4 en 8.

Historie

Met als enige bondgenoot Groot Brittanië had Belgi&emul; het gevaar om van drie kanten aangevallen te worden, door of via Nederland, of door Duitsland, of door Frankrijk. België kon zich slechts een klein leger veroorloven, dus koos zij voor het verstandige concept van centralisatie. Als je in de minderheid bent kies je een aantal steden die je tot het uiterste wilt verdedigen. Antwerpen werd daarbij aangewezen als de Militaire hoofdstad: Het Nationaal Reduit. Dit was de plek waar men zich op terug wilde trekken en wachten op Engelse hulp. Zo werd besloten in 1859.
In 1859 werd door Brialmont de Groote omwalling voorgesteld, met een wal en acht vooruitgeschoven forten. In 1860 begon met de bouw van Fort 3 en in 1864 was de gehele stelling klaar. Slechts zes jaar later bleken de Duitsers Parijs van zeven kilometer afstand te kunnen beschieten en waren de Forten, gebouwd voor 80 miljoen Frank, alweer nutteloos.
De forten werden aangepast op de artillerie ontwikkelingen voor zover mogelijk en betaalbaar. In 1890 volgde toepassing van dikker beton en in 1907 werd de gehele stelling gemoderniseerd waarbij fort 3 een pantserkoepel kreeg.
De waarde van de Forten in België bewees zich in de Eerste Wereldoorlog. Op 6 augustus vielen de Duitsers Luik aan. Dat ligt net over de grens. In dat tempo hadden ze Antwerpen op 13 augustus moeten bereiken. Maar in Luik werden de Duitsers opgehouden door de forten en bereikten Antwerpen pas op 4 september! Het duurde vervolgens weer meer dan een maand voordat Antwerpen ingenomen was. Hier is door de Duitsers in feite de Eerste Wereldoorlog verloren. De troepen die in Antwerpen aan het vechten waren, hadden al in Parijs moeten staan. Ter vergelijking: in 1870 was de oorlog tegen Frankrijk ook op 6 augustus begonnen en stonden de Duitsers op 19 september voor Parijs. De forten zelf konden echter weinig weerstand bieden tegen de Duitsers die ze buiten bereik van het Belgische geschut bestookten. Het Fort 3, Bosbeek viel op 1 oktober 1914.
In de Eerste Wereldoorlog was bewezen dat Forten als verdedigingsmiddel hadden afgedaan en werden ze voornameijk gebruikt voor opslag van Materieel. In de Tweede Wereldoorlog speelden de forten geen rol van betekenis, zo werd het moderne fort Eben Emael bij Luik in een dag veroverd. De Duitsers onderhielden de Antwerpse forten goed, en gebruikten ze voor opslag. Zo werd een deel van Fort 3 vernietigd door bombardementen.
Na de tweede wereldoorlog bleef het fort een militair domein tot 1971. In 1971 werd het overgedragen aan het Ministerie van Financien, dat het in 1977 aan Antwerpen verkocht. Antwerpen verkocht het weer door aan de gemeente. In 2003 werd een deel van het fort beschermd als monument en aangewezen in de Habitatrichtlijn als overwinteringsplek voor vleermuizen.

Rating4

Bouwjaar: 1860
Verlaten: 1971
Bezocht door TX: 2013
Gesloopt: -
Hergebruik: -

Picture Preview

Klik op een foto om naar de fotogalerij te gaan