Logo

Team    
Xerbutri

Verlaten   
gebouwen

Staal H-Samber

X

Staal H-Samber

Info

Deze locatie hebben we lang geleden ontdekt en in 2011 bezocht. Ik hoop dat men in Wallonië leert met gepaste trots te kijken naar het rijke industriële verleden. Ik heb het idee dat men zich daar slachtoffer voelt, het industriële verleden is een trauma dat men nu probeert uit te wissen. Wallonië is niet arm, Wallonië is juist rijk. Prachtige landschappen, en een groot industrieel verleden. Maak iets van de toekomst.

Historie

Op deze plek waren er in de negentiende eeuw al werkplaatsen waar staal verwerkt werd, vlak langs de spoorweg. De noordzijde van waar deze staalfabriek staat was een vroeger een groot rangeerterrein. De werkplaatsen fuseerden in 1897 met werkplaatsen in Frankrijk om samen de metaalindustrie Sambre et Moselle te vormen.
De staalindustrie overleefde de eerste wereldoorlog, de crisis in de jaren dertig en kwam eigenlijk zelfs ongeschonden de tweede wereldoorlog door. Direct na de tweede wereldoorlog ging het de staalindustrie in de regio voor de wind, met de wederopbouw en geld uit het Marshall plan was staal niet aan te slepen. In 1952 werd de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal opgericht. In de jaren vijftig kreeg de staalindustrie te maken met overproductie en volgden fusies. Eigenlijk begint hier de ondergang van de staalindustrie, te danken aan het eigen succes.
In 1955 werd er gefuseerd met de staalbedrijven van Hainaut en ontstond Hainaut-Sambre, een groot staalproducent rond Charleroi. In de zeventiger jaren stortte de vraag naar staal in vanwege de oliecrisis en alternatieve producten als aluminium en kunststof. De staalbedrijven hadden niet voldoende ingespeeld op een veranderende markt. Daarnaast speelt ook de ligging een grote rol. Historisch was de ligging perfect vanwege de aanwezigheid van steenkolen en ijzererts, maar het ijzererts was uitgeput en de steenkolenmijnen gesloten. De kleine Waalse fabrieken, kleine fabrieksterreinen en infrastructuur waren onvoldoende geschikt voor een moderne staalindustrie. Grote complexen nabij havens als de Hoogovens in Nederland maakten staal en producten tegen veel lagere kosten.
Toch werd in 1963 een nieuwe hal neergezet op deze locatie. Waarschijnlijk onderdeel van de investeringen in efficiëntere staalindustrie, gefinancierd door Europa en België (als onderdeel van de wafelijzerpolitiek). De situatie was onhoudbaar en de schuld van Hainaut-Sambre was gigantisch geworden in 1980. Diverse fusies en doorverkopen hadden niets veranderd aan de situatie en in 1980 fuseerde Hainaut Sambre met de andere staalfabrieken rond Charleroi. In 1981 volgde een fusie met Cockerill, de staalfabrieken rond Luik die ook in een deplorabele staat verkeerden, maar in ieder geval wel gewilde producten maakten.
Er volgde een harde sanering waarbij in 1983 eigenlijk al de conclusie was getrokken dat staalproductie in Wallonië te duur was vanwege de ligging. De economie in Wallonië was gebaseerd op de zware (staal)industrie. De politiek ziet de staalfabrieken als too big to fail en heeft de verliezen van Cockerill-Sambre lang bijgepast. Er is geen les getrokken uit het verleden, maar er is een soort sentiment naar het grote Waalse verleden als industriegigant. Zo was het steungeld voor de steenkoolmijnen juist besteedt aan het langer openhouden van de zeer onrendabele steenkoolmijnen, in plaats van diversificatie van de economie. Het Ruhrgebied had eenzelfde uitdaging als de industrieregio's van Wallonië, maar daar is men wel uit het dal gekropen met een moderne economie.
In 1987 pas werden alle staalwerkzaamheden op deze locatie stilgelegd vanwege te hoge kosten. In hetzelfde jaar trok een afvalverwerkingsmaatschappij in de fabriekshal. Deze maatschappij slaat afval op, en verhandelt het. In 1999 kwam een einde aan de economische activiteiten op dit terrein en bleef er zoals zovele plekken in Wallonië een lege fabriek achter.
In het begin van de 21e eeuw zijn alle staalfabrieken van Cockerill-Sambre rond Charleroi gesloten.

Rating4

Bouwjaar: 1963
Verlaten: 1999
Bezocht door TX: 2011
Gesloopt: -

Picture Preview

Klik op een foto om naar de fotogalerij te gaan