Logo

Team    
Xerbutri

Verlaten   
gebouwen

Sojafabriek

X

Sojafabriek

Info

We lazen een keer in de krant dat deze fabriek gesloten zou gaan worden. Tot onze verbazing bleek de fabriek jaren na de sluiting nog steeds niet platgegooid te zijn. Dus in juni 2007 zijn we er met fototoestel heen geweest om wat foto's te nemen. De fabriek ligt midden in een woonwijk en een deel van de fabriek wordt verhuurd als kamers. Binnenkomen wordt ook al niet makkelijker gemaakt door de twee grote hekken die om de locatie heen staan. Maar we houden wel van een uitdaging.
De fabriek moest sluiten na jarenlang protest van inwoners uit de buurt. Die mensen moeten niet zeuren, als je een huis naast een fabriek koopt weet je wat je kunt verwachten. Uit de storm van kritiek op het nieuwbouwplan blijkt wel weer waar die mensen goed in zijn.

Historie

In 1908 werd hier een fabriek gevestigd die olie produceerde voor de voedselindustrie. Op een gegeven moment besloten de inwoners te gaan klagen over de fabriek. Er was opeens stankoverlast en er waren verschrikkelijke rampen mogelijk. Zij klaagden net zolang totdat de gemeente besloot de vergunning dan maar niet te verlengen waardoor de fabriek moest sluiten op 1 mei 2002. Er is een nieuwbouwplan ontwikkeld, dat ook tot veel protest leidde in de wijk. De monumentale gebouwen zoals de fabriek uit 1908 en de wachterswoningen zullen worden behouden. De rest wordt volgebouwd met huizen en wellicht hoogbouw.

Rating4

Bouwjaar: 1908
Verlaten: 2002
Bezocht door TX: 2007
Gesloopt: 2008

Picture Preview

Klik op een foto om naar de fotogalerij te gaan

Picture Preview

Klik op een foto om naar de fotogalerij te gaan