Logo

Team    
Xerbutri

Verlaten   
gebouwen

Fort IX Keulen

X

Fort IX Keulen

Info

Deze locatie is door ons ontdekt en bezocht in 2012. We zijn bovenop het fort geweest en in de keel-kazerne. Bovenop was het fort zwaar begroeid door struikgewas, maar van binnen is het een unieke urbex locatie. Omdat erg gefilmd werd en we niet zeker wisten of er ook bewaking kwam (veel verse bandensporen) zijn we vooral in het fort geweest. Misschien dat we later nog een keer terugkomen voor de buitenzijde.

Historie

Tussen 1814 en 1863 werd in Keulen bijna vijftig jaar gewerkt aan Europa's modernste vestingsring, de zogenaamde binnenring van Keulen. Nog geen zeven jaar later (!!) was deze ring al verouderd. Na de oorlog met Frankrijk in 1870 werd besloten tot de bouw van een modernere vestingsring verder buiten de stad. Met moderne artillerie kon immers de stad zelf al bestookt worden. Zie de analogie ook met Antwerpen.
In al zijn wijsheid besloot de keizer dat er een nieuwe vestingsring moest komen. Het door ons bezochte fort (Fort IX) is één van de weinig overgebleven forten uit die buitenring. De nummering van de forten in Keulen is een apart boek over te schrijven. In 1874 begon men met het bouwen van Fort I, en in 1877 met de bouw van fort IX. In 1880 was de fortenring van miljoenen Mark klaar! Zes jaar later werd de brisant-granaat uitgevonden, waarmee de totale fortenring in feite waardeloos werd. De bakstenen forten met aarden lagen gaven geen bescherming tegen de brisantgranaten. Een deel van Fort IX werd vertserkt met beton.
Fort IX was een artilleriefort met ruimte voor 900 man, bewapend met 14 kanonnen en 8 aanvullende batterijen. De muren waren 1 tot 3 meter dik.
Na de eerste wereldoorlog moest Duitsland haar forten ontmantelen, in 1922 werd dit fort deels ontmanteld. Het fort speelt vanaf 1922 geen militaire rol meer. In 1932 trok de Freiwilliger Arbeitsdienst in het gebouw, vanaf 1933 de Reichsarbeitsdienst. Vanaf 1935 werd het fort onderdeel van de Mudra-Kazerne (in 2012 bij ons bezoek al gesloopt helaas). Het fort werd bekend als Lager Hitler. In de tweedewereldoorlog waren hier dwangarbeiders ingekwartierd, die na bombardementen de spoorwegen moesten herstellen.
Na de Tweede Wereldoorlog heeft het Belgische leger de kazerne en het fort als paardenstal gebruikt tussen 1951 en 1955. Vanaf 1955 tot 2000 was het fort in gebruik als paardenstal. Tussen 2005 en 2013 zijn verschillende films en miniseries opgenomen in het fort.

Rating5

Bouwjaar: 1877
Verlaten: 2000
Bezocht door TX: 2012
Gesloopt: -
Hergebruik: -

Picture Preview

Klik op een foto om naar de fotogalerij te gaan

Picture Preview

Klik op een foto om naar de fotogalerij te gaan