Logo

Team    
Xerbutri

Spoorlijnen

Lijn 18 Kempen 1

X

Lijn 18 Kempen 1

Info

In juni 2004 heb ik deze spoorweg gevolgd vanaf Kleef. Ik had de brug gezien op spoorzoeker.nu en ik moest de brug gewoon zien. Het spoor loopt langs een oud kanaal met mooie oude gebouwen om vervolgens door de polders te lopen naar de brug toe. Op de lijn ligt voor de helft spoor voor de andere helft fiets-/wandelpad. Griethausen is ook wel een leuk stadje en de meer dan 100 jaar oude fabriek bij Spyck is de moeite waard. Ik moet nog wel een keer terug voor foto's van die fabrieksgebouwen, want daar had ik toen geen tijd meer voor.

Historie

De Nederlandse Rijnspoorweg Maatschappij bouwde in de 19e eeuw deze spoorweg om het monopolie van de CME te verbreken. De spoorweg boog vanaf Kleef af naar het noorden, waar de trein via een imposante brug de Altrhein en uiterwaarden overstak om vervolgens bij de fabriek in Spyck aan de Rijn per pont (!) over te steken. De spoorlijn sloot bij de Nederlandse grens aan op de spoorlijn Arnhem-Emmerich waarover verder werd gereden. De spoorbrug was bij de opening de langste spoorbrug ter wereld.
Door het nationaliseren van de spoorwegmaatschappijen in Duitsland in 1880 en het gelijktrekken van de tarieven had het overzetten met de veerpont eigenlijk geen zin meer. Dit gebeurde tot de eerste wereldoorlog met een stoompont, daarna tot in de jaren 30 met een motorboot, waarna het overvaren definitief gestaakt werd. De resterende lijn werd gebruikt voor personenvervoer (tot 29 mei 1960) en goederenvervoer (tot 1983).
In de tweede wereldoorlog hebben de geallieerden bij Spyck een brug over de Rijn gelegd en een verbindingsboog gemaakt met de spoorlijn naar Emmerich omdat op andere plaatsen het spoor te zwaar beschadigd was of in de Duitse vuurlinie lag.

Tijdlijn

1865tijdlijnsein Opening van de lijn
1880tijdlijnsein Nationalisatie
1926tijdlijnsein Einde veerdienst
1960tijdlijnsein Einde voor het reizigersvervoer
1983tijdlijnsein Einde voor het goederenvervoer op de spoorlijn

Rating4

Bouwjaar: 1925
Verlaten: 1990
Bezocht door TX: 2006
Gesloopt: 1994
Hergebruik: -

Lengte: 10,7 km


Lijnnummer: 18

Overzichtskaart

overzichtskaart

Bronnen

  1. Wikipedia [D]
  2. [Offline] Reportage op de website van Spoorzoeker [NL]
  3. Infrastruct [GB]
  4. Streckenarchiv [D]

Picture Preview

Klik op een foto om naar de fotogalerij te gaan

Picture Preview

Klik op een foto om naar de fotogalerij te gaan