Logo

Team    
Xerbutri

Tunnels

Charlemont

X

Charlemont

Info

Deze tunnel hebben we in 2002 bezocht. In 2008 zijn we terug geweest en hebben we foto's gemaakt van de tunnel. Deze tunnel is zeer interessant, de tunnel ligt onder een fort dus moet verdedigd kunnen worden.

Historie

Rond 1850 werden er plannen gemaakt om een spoorlijn te bouwen om de Franse ardennen te ontsluiten. In 1853 werden de plannen gevormd en in 1857 werd toestemming verleend voor een spoorweg door het maasdal. Door het uitdagende landschap waren er vele kunstwerken als bruggen en tunnels nodig. De lijn liep van Givet door naar België waar het uiteindelijk bij Namen aan het bestaande spoornet verbonden werd.
De berg waar het Fort Charlemont op stond zou worden doorsneden door een tunnel. In het geval een oorlog zou het de vijand wel erg makkelijk gemaakt worden, dus de tunnel wordt verdedigd middels een poort en verschillende bunkers en schuttersposities. Het zou best kunnen dat de tunnel verbonden is met het fort, maar die verbinding hebben wij niet gevonden. Veertig jaar na de bouw werd het fort van zijn verdedigingsfunctie ontheven, maar de maas blijft een belangrijke verdedigingslinie en het fort blijft in gebruik van het leger.
De tunnel wordt alleen nog maar gebruikt voor locaal reizigersverkeer. Er is sprake van een heropening van het deel tussen Givet en Dinant zodat er een transportas door de Ardennen ontstaat die nieuw leven in de streek moet blazen.

Rating5

Bouwjaar: 1862
Verlaten: -
Bezocht door TX: 2008
Gesloopt: -
Hergebruik: -

Lengte: 516 m

Picture Preview

Klik op een foto om naar de fotogalerij te gaan

Picture Preview

Klik op een foto om naar de fotogalerij te gaan