Logo

Team    
Xerbutri

Bruggen

Lekbrug Culemborg

X

Lekbrug Culemborg

Info

De brug heeft 1 grote overspanning van 154 meter, uitgevoerd als boogbrug. Verder is er 1 aanbrug van 83 meter aan de noordkant en 7 aanbruggen van 60 meter aan de zuidkant. Deze bruggen zijn uitgevoerd in beton.
We hebben deze brug al vaak bezocht. Hij is niet bijzonder spectaculair, maar we waren toevallig vaak in de buurt. De foto's zijn op dezelfde avond genomen als ons bezoek aan de brug van Schalkwijk. We kozen dit keer voor een andere benadering, vanuit het zuiden. Normaal gaan we vanaf het noorden de brug op, omdat daar de boogbrug ligt waarop je je kan verstoppen. Vanaf het zuiden moet eerst een open stuk over de vlakke aanbruggen worden afgelegd met alle risico's van dien... Er was geen mogelijk om je te verschuilen, dus dat werd sprinten. Het WK-record sprint hebben we bij lange na niet gehaald, bovendien dachten we gezien te zijn door de stoptrein naar Utrecht. Dus voor de zekerheid zijn we niet te lang gebleven. Het is een lange en leuke brug, maar we zijn er al te vaak geweest.

Historie

De brug over de Lek in Culemborg is onderdeel van de spoorlijn van Utrecht naar Den Bosch. Het spoor werd in 1868 geopend. Er lag toen nog maar 1 spoor in het midden van de brug, terwijl de brug zelf al tweesporig was uitgevoerd. Enkele jaren later is het spoor opzijgeschoven en is er een tweede spoor naast gebouwd. Vanwege de onbetrouwbaarheid van het toegepaste Bessemerstaal werd vanaf 1913 de gehele rijvloer vervangen. In de Tweede Wereldoorlog is de brug beschadigd en provisorisch gerepareerd. Na de oorlog is de brug gerestaureerd en heeft tot 1983 dienst gedaan. In 1983 werd besloten de gehele brug te vervangen. De grote overspanning werd weer als boogbrug uitgevoerd, maar de zeven aanbruggen van beton. De brug is tegenwoordig nog steeds in gebruik en maakt deel uit van de drukke spoorlijn tussen Utrecht en 's Hertogenbosch.

Rating3

Bouwjaar: 1983
Verlaten: -
Bezocht door TX: 2004
Gesloopt: -
Hergebruik: -

Lengte: 667 m
Hoogte: - m

Picture Preview

Klik op een foto om naar de fotogalerij te gaan

Picture Preview

Klik op een foto om naar de fotogalerij te gaan