Team Xerbutri Logo

Team Xerbutri

X

Voor op- of aanmerkingen of persoonlijk contact stuur een bericht naar information@ xerbutri.nl

De Haan Fabriek

Team Xerbutri - april 2007

Ontdekt bij toeval en bezocht in april 2007. De werkplaats is erg gevandaliseerd en er is niks te zien. Er zijn wel veel lege hallen. Toen ik hier rondliep hoorde ik steeds mensen praten, blijkt de fabriek gewoon in iemand zijn achtertuin te staan.

Avontuur

Tijdens mijn Fietstocht van het Noorden kom ik bij toeval deze oude machinefabriek tegen. Hij is al een tijdje verlaten. De fabriek ziet er niet echt spannend uit, maar goed als zo’n kans zich aandoet laat je hem niet voorbij gaan. Van buiten is het een metalen doos. Van binnen is het een instortende lege hal. Ruiten zijn stukgeslagen, elektra gesloopt. Ik sluip hier stilletjes rond en hoor opeens (kinder)stemmen. Ik sta bijna in de achtertuin van de buren! Ze moeten het geknerp van het glas kunnen horen, en er is hier echt niks te zien. Dus ik stap snel weer op de fiets, want ik ben op weg naar de aardappelfabriek van Ter Apel. Die schijnt wel mooi te zijn.

Historie

De fabriek bestaat sinds 1937, wat ook het bouwjaar van de directeursvilla kan zijn. De hallen lijken moderner. Er is weinig historische info te vinden. Het is een oude machinefabriek. Hier maakten ze onderdelen voor kranen (hijs/hef) voor de offshore industrie. Het bedrijf bestaat nog steeds, maar op een andere locatie. Het pand schijnt ergens in 1999 of 2000 verlaten te zijn. Sindsdien staat het pand leeg en heeft erg te lijden van vandalisme.
In mei 2007 is er een brand geweest. In 2010 heeft de gemeente Stadskanaal de grond en het pand gekocht en in 2012 gesloopt. Er zijn plannen voor woningbouw.

Artikel voor het laatst bijgewerkt op 17 september 2018

Bronnen

Voor het artikel is gebruikt gemaakt van de volgende bronnen:

  1. De Haan RTV Noord bezocht op 8 Oct 2018

Galerij

Tik op de foto om alle foto's van De Haan Fabriek te bekijken in de fotoviewer

Urban exploren in de gevandaliseerde machinefabriek in iemands achtertuin.
^