Team Xerbutri Logo

Team Xerbutri

X

Voor op- of aanmerkingen of persoonlijk contact stuur een bericht naar information@ xerbutri.nl

Carriere Madame

Ferdinand Xerbutri - augustus 2008

Dit kleine gebouw kwam ik tegen toen ik op fietsvakantie was in dit gebied. Ik vond het er zo leuk uit zien, dat ik het niet kon laten. Vandaar mijn korte bezoek.

Avontuur

Op een mooie dag fietste ik een stuk door de Fagne. Vanaf de weg zag ik een oude schoorsteen, dus ik besloot op onderzoek te gaan. De fiets met al mijn spullen heb ik in de struiken geparkeerd. Gelukkig was het gras gemaaid, dus kwam ik makkelijk bij het gebouw. Binnenkomen was lastiger. Voor de meeste ramen zaten stalen tralies, maar gelukkig was de muur ingestort. Binnen was het donker en begroeid, dus lastig foto's nemen. Moeder natuur is hard bezig om het gebouw te veroveren. Ik ben al vrij snel weer verder gegaan omdat er weinig te zien was hier, misschien kom ik onderweg nog een aardig gebouw tegen.

Historie

Het betreft de steengroeve Madame. Het is een zeer oude groeve waar rode marmer gewonnen is. Er zijn vergunningen bekend uit 1899 en 1974 (voor 12 maanden). Rond 1967 moet de groeve gesloten zijn.

Artikel voor het laatst bijgewerkt op 05 september 2018

Bronnen

Voor het artikel is gebruikt gemaakt van de volgende bronnen:

  1. Frasnian mud mounds, Luik university bezocht op 14 Jun 2018
  2. Carriere Madame, biodiversite [F] bezocht op 14 Jun 2018

Galerij

Tik op de foto om alle foto's van Groeve Madame te bekijken in de fotoviewer

De oude marmergroeve Madame bij Merlemont. In deze groeve werd rode marmer gewonnen. Ze is waarschijnlijk in 1967 gesloten.
^